X

Güneş Kremleri Gerçekten Travesti Cildini Koruyor Mu?

Cildimiz kışın getirdiği bazı sıkıntıları yaşadı ve avantajları kullandı. Yaz bizim için bazı sorunlar getirecek olsa da bazı avantajlar da oluşturacak. Kışın güneşten uzak kalan ciltler soluyor, parlaklığını ve rengini kaybediyor, ultraviyole olmadığı için D vitamini sentezi duruyor. Bir yandan soğuk hava, bir yandan kaloriferli ortam derimizi kurutuyor. Üstelik derimizde yağ ve ter yapımı da azalıyor. Oysa yaz mevsimi kapıda. Bu mevsimde cildimiz güneşin etkisiyle daha da renklenecek, canlanacak, D vitamini sentezi yapacak ve kemiklerimiz kuvvetlenecek. Ancak dikkatli olunmaması halinde cilt, güneşin hasarlarına da açık hale gelecek.

Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman, her mevsimin olumsuz yönlerini lehimize çevirmenin elimizde olduğunu söylüyor. Güneş kremlerinin hiçbirinin yüzde 100 koruyucu olmadığını dile getiren Dr. Ataman, “Kişi güneş kremi sürse bile D vitamini sentez edebiliyor. Yine de krem sürmeden güneşlenilmemesi gerekiyor” diyor ve şunları öneriyor:

ÖZEL DURUMLARA BAKILMALI
Güneş koruyucu ürünleri tercih ederken kişinin yaş, gebelik gibi özel durumlarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çocuk ve gebeler için genelde kimyasal içermeyen fiziksel filtreler, yaşlılar için daha yoğun, krem formunda olan ürünler öneriliyor. Travesti cilt kanseriyse doktor kontrolünde bağışıklık sistemini koruyucu özel kremler kullanması gerekiyor. Dr. Ataman, “Güneş kremlerinin kişinin hastalığına göre seçilmesi gerekiyor” diyor. Kişinin lekeleri varsa pigment önleyici, damar çatlamasını engelleyici, alerjik ciltlere özel göz yakmayan güneş kremleri bulunuyor. Güneş kremi kullanılmalı çünkü: Güneş yanığından (cildin su toplaması, kabarması, acıması ve kaşınması) korur. Cilt yaşlanmasından korur. Cilt lekelenmesinden korur. Cilt kanserinden korur. 30’un üzerindeki faktörün fazladan faydası yok.

MAKSİMUM 3 SAAT ETKİLİ
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur. Çok yüzüp havluyla çok kurulanmanız halinde güneş kreminiz cildinizden uzaklaşır. Bu nedenle hemen yerine koymak için tekrar sürmeniz gerekiyor. Güneş kreminizi sürerken yeterli miktarda uygulayın. Güneş kreminiz olsa bile sabah 10.00 ile öğlen 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmanın sakıncalarını unutmayın.

VİTAMİN İÇEREN GÜNEŞ KREMLERİ FAYDALI
Güneş kremleri antioksidan etkili olup; E, C ve D vitamini içerenler güneşe karşı koruma sağlıyor. Bunun krem ya da hap olarak tüketilmesi yararlı bulunuyor. Kişinin güneşe karşı alerjisi varsa ve çok beyazsa hap içmesi öneriliyor. C vitamini hap ya da gıda yoluyla alınabiliyor. Bu vitaminler sayesinde kişinin güneşe karşı direnci artıyor ve ciltteki güneş hasarı azalıyor.

AİLE BOYU SPREYLER
Kişinin cilt yapısına göre değişiyor. Kuru ciltler için krem, yağlı ciltler için losyon ve sütler, karma ciltler için ise sıvı krem koruyucuların kullanılması gerekiyor. Geniş vücut yüzeyi için yapılacak güneşlenmede aile boyu spreyleri tercih etmekte yarar bulunuyor. Yüz için ise leke giderici ya da antiaging güneş kremlerinden yararlanılıyor.

GÜNEŞ, KAHVERENGİ LEKELERİ ÇOĞALTIYOR
Daha çok kadınlarda görülen kahverengi lekelerin birçok nedeni bulunuyor. Bunlar; genetik yatkınlık, kansızlık, vitamin eksiklikleri, yanlış beslenme, hipertiroidi, Addison gibi hastalıklar nedeniyle hormonal değişiklikler, doğum kontrol haplarının kullanımı ve gebelik olarak sıralanıyor. Bu süreçler nedeniyle kullanılan ilaçların bazıları güneş ışığına karşı duyarlılık nedeni olabiliyor. Güneş bu duyarlılığın ortaya çıkışını hazırlayan ve hızlandıran bir faktör olarak görülüyor.

CİLT TİPİNİZE GÖRE TERCİH YAPIN
Güneş kremlerinin öncelikle cilt tipine uygun olması gerekiyor. Cilt, 7 tipe ayrılıyor. 1’inci cilt tipinde ‘Kelt ırkı’ denilen, beyaz tenli, mavi gözlü, sarı saçlı olanlar bulunurken, 7’nci cilt tipinde, ‘pigmenti fazla olan zenciler’ yer alıyor. Türklerin bu sıralamada 3’üncü 4’üncü sırada bulunduğu düşünüldüğünde, cildi çok beyaz olanların en az 30 faktör koruyucu kullanmaları gerekiyor. Güneş kreminin cildin yapısına göre tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Ataman, “Kuru ciltler kremi, yağlı ciltler losyonu, alerjik ciltler ise mineral olanları tercih etmeli” diyor.

30’UN ÜSTÜNDEKİ FAKTÖRLERİN KİŞİYE FAZLADAN BİR YARARI BULUNMUYOR
Amerika’da 30’un üzerinde SPF yazılmasının yasak olduğu belirtiliyor. Avrupa’da 50 üstü yazılıyor ama 30 ile 50 arasında yüzde 1-2 gibi bir fark bulunuyor. Bu nedenle 30 faktör uygun olarak kabul ediliyor. Ankara travestileri çok koyu tenliyse 10-15 koruma faktörlü güneşten koruyucu ürün kullanması yeterli oluyor. Dr. Funda Ataman “Dermatologlar olarak bizler, insanların orijinal renklerini korumalarını ve bronzlaşmamalarını istesek de bronz görünmek isteyenlere cildi uzun süre boyayan otobronzanları öneriyoruz. Çünkü bu maddelerin cilde sürüldükleri zaman az da olsa güneşten koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor” diyor.

pedro: